Descriere
În dreptul procesual civil românesc, de la momentul reglementării clauzelor abuzive au existat mai multe modificări în ce privește calea de atac a recursului în privința cererilor întemeiate pe dispozițiile Legii cu nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori.
Fără a se face distincție între cererile ale căror titulari sunt persoanele fizice sau alte organisme cărora legea le recunoaște calitate procesuală pasivă în astfel de litigii, la acest moment calea de atac extraordinară a recursului este restricționată în materia clauzelor abuzive.
Pe parcursul prezentei studiului ne propunem să identificăm dacă această măsură este în acord cu dreptul european în materie de clauze abuzive și dacă măsura este oportună pe plan național prin raportare la scopurile urmărite de legiuitorul european și național la momentul edictării actelor normative care protejează consumatorul.
Pe parcursul studiului vom analiza din punct de vedere teleologic schimbările pe plan normativ și vom studia și modalitatea de legiferare în materie adoptată de alte state europene.
Astfel, pe plan intern trebuie identificat ce anume a avut legiuitorul în vedere la momentul luării acestei măsuri, atât în ce-i privește pe consumatorii persoane fizice, dar și în ce privește organismele cărora legea le recunoaște calitate procesuală în cauzele de aceste gen.
Pe plan internațional, considerăm că identificarea politicilor adoptate în materie vor reprezenta motive serioase în vederea validării sau invalidării politicii interne. De altfel, în acest mod vom identifica dacă nu cumva alți cetățeni europeni au mai multe, mai puține sau șanse egale în vederea înlăturării clauzelor abuzive din practicile profesioniștilor.